VOORBURG - Meer dan de helft van alle allochtonen uit landen als Turkije, Marokko en Suriname werkt op het laagste of het op een na laagste beroepsniveau. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft bekendgemaakt.

Het CBS onderscheidt vijf beroepsniveaus, van de laagste, elementaire schaal tot en met het wetenschappelijk niveau. Op deze schaal komt het gemiddelde beroepsniveau bij allochtonen uit niet-westerse land uit op 2,5. Bij autochtonen is het gemiddelde niveau 3,1.

Allochtonen werken vaker op een lager niveau omdat zij over het algemeen lager zijn opgeleid. Maar dat is niet de enige verklaring. Ook met een vergelijkbare opleiding hebben zij gemiddeld een lager beroepsniveau, stelt het CBS.

Wetenschappelijke opleiding

Opvallend is dat deze achterstand het grootst is bij degenen met een wetenschappelijke opleiding. Allochtonen met een diploma van een universiteit hebben gemiddeld een beroepsniveau van 3,8. Bij autochtonen is dit 4,5.

Onder zowel allochtonen als autochtonen hebben jongeren van 15 tot 24 jaar gemiddeld het laagste beroepsniveau. Dat is logisch omdat zij vaak nog geen opleiding hebben afgerond. Vanaf de 25e verjaardag speelt leeftijd geen rol meer in het beroepsniveau.