BERLIJN - Duitsland gaat zijn wegenbelasting op een andere leest schoeien in een poging de problemen rond de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Auto's die veel schadelijke stoffen uitstoten zullen voortaan zwaarder worden belast. De vraag of een motor al dan niet zwaar is zal niet doorslaggevend zijn.

Stinkbom

Dat heeft de Duitse minister van Vervoer Wolfgang Tiefensee zaterdag bekendgemaakt. "Wie in een stinkbom rondrijdt, zal meer moeten betalen", aldus de bewindsman. Hij zei toe te willen werken naar een systeem van straffen en beloningen. Op die manier moet de ontwikkeling van schone technologieën meer kans krijgen.

Zuiniger

Ministers Tiefensee vindt dat Duitse en andere autofabrikanten in Europa meer moeten doen om het milieu te beschermen. Hij zei er zeker van te zijn dat het nieuwe belastingsysteem zal leiden tot auto's die minder vervuilen en zuiniger rijden.

Problemen

Duitsland is momenteel voorzitter van zowel de Europese Unie en de G8, de groep van rijke industrielanden. Bondskanselier Angela Merkel wil dat aangrijpen om de problemen rond klimaatverandering aan te pakken.

Volgens de milieuorganisatie van de Verenigde Naties UNEP doen Europese landen nog onvoldoende om de veranderingen in het klimaat tegen te gaan.