ROTTERDAM - Het maritieme bedrijf Smit houdt er rekening mee dat medewerkers van zijn sleepdiensten in Rotterdam komende week in actie komen.

De bonden hebben gedreigd met werkonderbrekingen, nu de onderhandelingen over een nieuwe CAO zijn vastgelopen, liet het bedrijf zondag weten.

Leeuwendeel

Smit neemt in de haven van Rotterdam het leeuwendeel van de sleepdiensten voor zijn rekening. Het bedrijf heeft er een marktaandeel van 70 procent. Een staking zou betekenen dat grote schepen zoals tankers de haven niet meer in of uitkunnen.

Breekpunt

De onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst lopen sinds begin dit jaar. De bonden zetten in op een eenjarige CAO en eisen onder meer een loonsverhoging van 8 procent.

Smit heeft een tweejarige CAO voorgesteld met een loonsverhoging van twee keer 4 procent. Breekpunt in de onderhandelingen zijn verder de manier waarop een eenmalige uitkering moet worden verstrekt. Verder is er onenigheid over de werkroosters.

Ultimatum

Eerder had FNV Bondgenoten al een ultimatum gesteld dat woensdag aan het eind van de middag afloopt. Bestuurder Cees Bos van FNV Bondgenoten zei zondag dat hij niet van plan is om voor die tijd nog contact op te nemen met Smit, waarmee hij zaterdag nog om de tafel zat. "De bal ligt nu bij Smit", aldus Bos.

Milimeter

Bestuursvoorzitter Ben Vree van Smit weet nog niet of hij voor woensdag contact met de bond zal leggen. Hij verwijt de bonden dat ze "geen millimeter" zijn opgeschoven in de onderhandelingen. Hij vindt dat hij de bonden voldoende tegemoet is gekomen. "Op het Malieveld demonstreren de ambtenaren voor minder", aldus de bestuursvoorzitter zondag.