DEN BOSCH - De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft zaterdag 21 bussen van vervoerder Arriva afgekeurd. De voertuigen mogen de weg niet meer op.

Bekijk video

Daarnaast moeten alle bussen van de vervoerder die in Oost-Brabant rijden en langer dan een half jaar geleden APK-gekeurd zijn, een nieuwe technische keuring ondergaan.

Dat maakte de inspectie zaterdag bekend. De IVW controleerde zaterdag 22 bussen van Arriva op veiligheid. Een bus werd goedgekeurd.

Keuringsstation

Tijdens de onaagekondigde controle werden 22 van de in totaal honderd bussen uit de Brabantse gemeenten Den Bosch, Veghel en Zeeland naar een keuringsstation van de RDW (Dienst Wegverkeer) in Den Bosch gebracht, waar vooral naar de technische staat van de voertuigen is gekeken.

Volgens de inspectie hadden bijna alle gecontroleerde bussen gebreken aan stuurinrichting, remmen of wielophanging. Een derde van de bussen had onveilige deuren. In drie gevallen is het kenteken onmiddelijk ingenomen. In de ernstigste gevallen is proces-verbaal opgemaakt tegen de vervoerder.

Lenen

Arriva maakte zaterdag bekend dat het afkeuren van de bussen geen gevolgen zal hebben voor de dienstregeling. Het bedrijf kan van collega vervoerders voertuigen lenen. Een woordvoerster van Arriva zei zaterdag geschokt te zijn door de resultaten van de controle.