AMSTELVEEN - De KLM stopt definitief met de gratis treinkaartjes die passagiers van de luchtvaartmaatschappij krijgen om vanuit alle delen van het land naar Schiphol te reizen. Vanaf 1 juni kunnen reizigers geen gebruik meer maken van deze dienst, meldde het bedrijf dinsdag.

De KLM was al van plan om het gratis kaartje op te geven, maar dit hing af van onderhandelingen met de Nederlandse Spoorwegen. De luchtvaartmaatschappij wilde een goedkoper contract met de NS afsluiten, maar daartoe was het spoorbedrijf niet bereid. De NS wilde juist dat de KLM meer betaalde, omdat de treintarieven aan het begin van dit jaar met gemiddeld 4,9 procent zijn gestegen.

De Spoorwegen zijn teleurgesteld dat het contract niet wordt verlengd, maar zijn niet bang veel inkomsten mis te lopen. "Veel KLM-passagiers zullen toch met de trein naar Schiphol blijven komen", aldus een NS-zegsman.

De KLM hoopt met de maatregel enkele miljoenen euro's op jaarbasis te besparen. De vervoerder is ontevreden over het aantal passagiers dat gebruik maakt van het gratis kaartje. Dat blijft steken op 30 procent van de reizigers, wat net zo hoog is als in toen de KLM en de NS de overeenkomst sloten.

KLM gaf onlangs nog een winstwaarschuwing af. Het luchtvaartbedrijf verwacht een negatief bedrijfsresultaat in het gebroken boekjaar dat eind maart afloopt, als ook de maanden januari tot en met maart tegenvallen. KLM zegt veel last te hebben van de groeivertraging in de economie en de duurdere brandstof.