FRANKFURT - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa overweegt vluchten te verhuizen naar de Zwitserse stad Zürich om onder de EU-verplichtingen uit te komen die tot vermindering van de uitstoot van kooldioxide moeten leiden. Dat heeft bestuursvoorzitter Wolfgang Mayrhuber van Lufthansa verklaard in een vraaggesprek met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Zwitserland maakt geen deel uit van de Europese Unie. De EU wil dat de luchtvaartbranche de CO2-uitstoot vermindert omdat het gas bijdraagt aan het broeikaseffect. Een mogelijkheid om dat te bereiken is via de handel in zogeheten emissierechten, die luchtvaartmaatschappijen het recht geven om een bepaalde hoeveelheid kooldioxide uit te stoten. Een eventueel overschot kunnen ze verhandelen, een tekort kan worden aangevuld door meer rechten te kopen.

Concurrentie

Volgens Mayrhuber kan de concurrentiepositie van luchtvaartmaatschappijen uit de EU door de maatregel achteruit gaan. Voor Lufthansa is het daarom het overwegen waard om uit te wijken naar Zürich, dat in het noorden van Zwitserland ligt.

KLM

De aanpak van de uitstoot van broeikasgassen speelt momenteel volop in de luchtvaart. Zo wil Schiphol maatregelen nemen om over vijf jaar evenveel broeikasgas te produceren als nu, ondanks een groei van het vliegverkeer. KLM heeft eerder de branche al opgeroepen om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken. KLM is overigens een voorstander van de handel in emissierechten.