DEN HAAG - Het vervoersbedrijf HTM heeft vrijdag positief gereageerd op het besluit van de gemeenteraad van Den Haag om als gemeente meer afstand te nemen van het bedrijf. Dat liet een woordvoerder van de HTM vrijdag weten.

De gemeente Den Haag blijft voor 100 procent eigenaar van de HTM, maar staat haar vetorecht in het stadsgewest Haaglanden af. Het stadsgewest beslist later welk bedrijf de concessie voor het openbaar vervoer in de regio krijgt.

Afstand

De gemeenteraad stemde donderdagavond in met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om als gemeente meer afstand van de HTM te nemen. Het plan is aangenomen omdat een gemeente volgens de Wet personenvervoer 2000 niet meer én eigenaar én aanbesteder mag zijn van het openbaar vervoer.

Crisis

Per september 2008 loopt de huidige aanbesteding voor het busvervoer in de Haagse regio af. Voor de tram is dat in 2017. De HTM kan na de beslissing van het Haagse college meedingen naar de aanbesteding van het busvervoer.

Het college verkeert in crisis, nadat dinsdagavond VVD wethouders uit de coalitie dreigden te stappen. Burgemeester Deetman benadrukte donderdagavond dat het college niet is gevallen.

Desondanks besloot het college voorlopig bepaalde onderwerpen niet aan de raad voor te leggen. De oppositie liet weten dat zij eerst opheldering wil van Anke van Kampen, die als bemiddelaar het college te 'lijmen'.