AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn dinsdag de dag met winst begonnen. De belangrijkste indices stonden na een ochtend handel op een winst van enkele tienden van procenten, nadat Wall Street maandag nauwelijks van zijn plek was gekomen.

Beursstemming (video): Beurs wacht op cijfers Intel.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): CEO Wessanen weg na winstalarm.

De AEX-index noteerde een kleine winst van 0,3 procent bij een stand van 336,11 punten. De winnaars hadden een kleine meerderheid, en zowel in positieve als negatieve zin vielen de uitschieters erg mee. Getronics, LogicaCMG en TPG waren de grootste stijgers.

Onder de middelgrote fondsen (MidKap min 0,5 procent) was Wessanen de grote verliezer. Het voedingsbedrijf gaf maandag een winstwaarschuwing. Bovendien maakte topman Zondervan bekend binnenkort op te stappen. Het aandeel zakte ruim 10 procent.

"Ze hebben in de Verenigde Staten niet goed op de winkel gepast", aldus een beursanalist. "De handel in voedingsmiddelen is daar nu slechter en dan zit je als tussenpersoon in de knel. Daarbij komt een waarschuwing terwijl het jaar als voorbij is op een erg slecht moment", verklaarde hij de koersval.

Branchegenoten leden eveneens onder het slechte nieuws. MidKapper Nutreco zakte 1,2 procent weg en onder de 24 grootste fondsen in Amsterdam moest Numico inleveren. Het aandeel zakte 2,5 procent.

Ahold en Heineken, dat maandag nog de winstverwachting bevestigde, sloten samen met Numico de rij in de AEX. "Heineken bevestigde weliswaar de winstprognose, maar de pensioenkosten blijven ook dit jaar erg hoog", verklaarde de beursman. Tevens keurden de Argentijnse autoriteiten de fusie met Heineken-partner Quinsa en Ambev goed. "Daarmee lijkt Heineken de slag te verliezen." De bierbrouwer verzet zich al maanden tegen de fusie. Het concern zegt meer rechten te hebben dan Ambev.

In Parijs en Frankfurt stegen de koersgemiddelden eveneens. De CAC-40 ging omhoog met 0,5 procent, de DAX won 1,8 procent. Londen opende vrijwel onveranderd, maar stond aan het eind van de ochtend op een plus van 0,5 procent.

Het wachten is op de financiële resultaten van Intel. Deze Amerikaanse halfgeleiderproducent maakt later op de dag, na sluiting van de effectenbeurs in New York, zijn resultaten over vorig jaar bekend.

Van de grote fondsen in Europa was het Franse Alcatel de koploper met een stijging van zijn aandelenkoers van bijna 20 procent. De koers kon zo hard oplopen doordat het concern een rooskleurige omzetraming had afgegeven. Bovendien is Alcatels omzet in de laatste drie maanden van vorig jaar met 30 procent gegroeid.

Op beurs in Londen stonden wederom de supermarktconcerns in de schijnwerpers. Na een overnamebod van Morrison en van Sainsbury kreeg de supermarktketen Safeway dinsdag te horen dat het Amerikaanse Wal-Mart met een bod komt. De koers van het aandeel Safeway ging omlaag met ruim 3 procent.

Voor de auto-aandelen waren ook koersstijgingen weggelegd nadat bekend was geworden dat de verkoop in West-Europa eind vorig jaar sterk is toegenomen. Renault steeg met 1,2 procent, DaimlerChrysler met 0,8 procent, Volkswagen met 1,8 procent en BMW met 0,9 procent.

Euro De koers van de euro was hoger. Aan het eind van de morgen stond de Europese munteenheid op 1,0590 dollar na maandag te zijn gesloten op 1,0540 dollar. Tegenover het pond sterling ging de euro van 0,6570 naar 0,6590.