AMSTERDAM - Volgens Mark Rutte zijn de plannen van het nieuwe kabinet slecht voor de hardwerkende burger. De VVD-leider, die zijn uitspraken deed op grond van berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB), zegt dat de middeninkomens er onder Balkenende IV 1000 euro op achteruit gaan, meldt NOS Teletekst.

Rutte geeft wel toe dat er lastenverlichting is, maar dat die alleen bepaalde doelgroepen ten goede zou komen. De VVD'er meldt verder dat de burgers er onder het nieuwe kabinet 4,8 miljard op achteruit gaan.

De CDA en de PvdA laten in een eerste verklaring weten de berekeningen van Rutte niet te begrijpen. Zo zou de partij veel toeslagen buiten beschouwing hebben gelaten. CDA-Tweede Kamerlid Frans de Nerée tot Babberich noemt dit "bezijden de waarheid". Volgens hem gaan burgers en bedrijven er per saldo niet op achteruit. Volgens zijn PvdA-collega Ferd Crone gaat door het regeerakoord iedereen erop vooruit, de lagere inkomens wat meer dan andere.

Uitkeringen

Rutte noemt de verhoging van de belasting bij aanschaf van nieuwe auto's, hogere accijns en boetes. Veel mensen zullen niet profiteren van aangekondigde lastenverlichting zoals gratis schoolboeken, hogere huur- en zorgtoeslag, hogere uitkeringen en meer geld voor armoedebestrijding, aldus de liberale leider.