AMSTERDAM - De spoorwegvakbonden roepen machinisten op om treinen niet te laten rijden wanneer ze denken dat de veiligheid in het geding is. Treinen moeten niet vertrekken als ze overvol zitten, stellen de vakbonden VVMC en FNV Spoor.

Regelmatig maakt een machinist de keuze om niet te rijden vanwege veiligheidsredenen. Volgens de bonden worden machinisten dan echter onder druk gezet om wel te rijden.

Door de overvolle treinen is de veiligheid voor de reizigers niet gegarandeerd maar ook de veiligheid voor de machinist is een probleem, zegt VVMC-bestuurder Wim Eilert. "Het balkon naast de cabine van de machinist is zo vol, dat er geen vluchtroute is voor de machinist."

Markering

Eind vorig jaar stuurde de VVMC daarom een brief aan de NS met enkele voorstellen om de vluchtroute van de machinist te garanderen. "We stelden onder meer voor een duidelijke markering te maken, zodat de machinist alle ruimte heeft om naar buiten te kunnen", stelt Eilers.

"Ook is het volgens ons een optie om reizigers te beboeten wanneer zij geen ruimte willen maken."

Veiligheid

In de brief werd ook gevraagd om ondersteuning van de machinisten in hun keuze om niet te rijden. "Die ondersteuning is door de NS niet gegeven en dat is een kwalijke zaak", zegt Eilert. "Daarom roepen wij machinisten op om veiligheid boven alles te laten gaan."

Volgende week vrijdag is er een overleg tussen de vakbonden en de NS waar in elk geval gesproken wordt over de mogelijkheid duidelijkere markeringen aan te brengen.