BRUSSEL - Spiegels in pashokjes zijn zo opgesteld dat ze mensen slanker laten lijken en zo eerder doen besluiten kleding te kopen. De Britse Europarlementariër en oud-BBC-presentator Robert Kilroy-Silk heeft dat gezegd, vooral doelend op kledingketen Marks & Spencer (M&S) in Groot-Brittannië.

De Brit heeft zich beklaagd bij de Europese Commissie. Hij vraagt zich af hoe het kan dat tussen de "miljoenen verordeningen van de EU, waarbij praktisch elk facet van het leven in de EU aan bod komt" er niet één verordening is die bedrijven verbiedt vervormende spiegels te plaatsen.

Verkooppraktijken

Europees Commissaris Meglena Kuneva (consumentenzaken) stelt in een reactie dat de zaak wellicht valt onder de Europese Wet tegen oneerlijke verkooppraktijken, zo werd donderdag bekend. Het zijn volgens haar echter niet de Brusselse, maar de nationale autoriteiten die daarop moeten toezien.

Kledingketen M&S ontkent de aantijgingen. Het zegt dat de spiegels volledig normaal zijn. "We tasten in het duister waar hij op doelt", zei een woordvoerder tegen de BBC.

Holler

In Vlaamse media geven winkelinrichters toe dat het simpel mogelijk is om spiegels iets holler te maken, waardoor mensen slanker lijken.

"Het glas van spiegels is soms ook net iets donkerder getint dan normaal", erkende een winkelinrichter donderdag in Het Laatste Nieuws. De tint geeft de klanten een gezonde, bruine blos.