AMSTERDAM - Bankverzekeraar ING heeft in 2006 een jaarwinst behaald van bijna 7,7 miljard euro. Dat liet het financiële concern donderdag weten. ING maakte bekend dat financieel bestuurder Cees Maas in april opstapt. Het winstcijfer komt neer op een bedrag van 3,57 euro per aandeel.

Dat is beter dan de gemiddelde verwachting van financieel analisten van 3,34 euro per aandeel. In 2005 boekte ING een nettowinst van 7,2 miljard euro. De winst van de verzekeringstak is vorig jaar het meest gestegen.

Het resultaat kwam uit op 3,9 miljard euro, een stijging van 20,9 procent. Analisten hadden een stijging van 9 procent verwacht. De verzekeringsactiviteiten profiteerden vooral van een sterke verkoop in Azie.

Verzekeringen

Het bankbedrijf kende een minder goed jaar dan de verzekeringen, zoals kenners al hadden voorspeld. De winst steeg met 12,6 procent naar 3,8 miljard euro. Dat is wel hoger dan de gemiddelde verwachting van 3,6 miljard euro.

Het aantal nieuwe klanten bij ING Direct, de veelbelovende internetbank van ING, nam in het vierde kwartaal toe met 587.000. Dat is minder dan in voorgaande kwartalen.

Doorgaans werft ING Direct ongeveer een miljoen nieuwe klanten per kwartaal. De nettowinst van ING Direct daalde in het vierde kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2005.

ING Bank heeft de Canadees John Hele voorgesteld als opvolger van Cees Maas. De financieel bestuurder gaat met pensioen.