AMERSFOORT/AMSTERDAM - Diervoerbedrijf Nutreco is van plan om de opbrengsten van de verkochte zalmkweekactiviteiten aan te wenden voor overnames. Dat maakte de onderneming bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers donderdag.

Enkele hedge funds willen graag dat Nutreco het geld gebruikt voor nog een superdividend. Nutreco is echter in gesprek met diverse overnameprooien met een totale omzet van 1,3 miljard euro.

Het bedrijf keerde vorig jaar al 300 miljoen euro uit aan superdividend, dat is 9 euro per aandeel. Maar Nutreco heeft door de verkoop van bedrijfsonderdelen veel meer geld in kas.

Volgens een woordvoerder is het de strategie van Nutreco om te groeien door overnames. "Onze aandeelhouders kunnen zich daarover uitspreken tijdens de aandeelhoudersvergadering", aldus een woordvoerder in een toelichting. Het is de bedoeling dat tijdens die bijeenkomst een discussie plaatsheeft met als onderwerp: aquisities versus teruggave. Volgens de woordvoerder is het de bedoeling dat hoe dan ook de kapitaalstructuur eind 2009 weer optimaal is.

Nutreco

Nutreco is de afgelopen twee jaar bezig geweest met de omslag van een bedrijf dat zowel diervoer produceerde als levende have naar een onderneming dat zich vooral richt op diervoer. Het bedrijf heeft echter nog vleesverwerkende bedrijven in Spanje. Deze boekten vorig jaar een omzet van 718 miljoen euro. Verder heeft Nutreco nog een fokkerij, waarvan de verkoop dit jaar rondkomt.

Verder kondigde de onderneming donderdag maatregelen op de inkoop aan die vanaf 2009 moet leiden tot een kostenbesparing van 25 miljoen euro per jaar.

Omzet

Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van iets meer dan 3 miljard euro. Dat is 8,5 procent meer ten opzichte van 2005. De nettowinst kwam uit op 519,5 miljoen door een buitegewone bate van bijna 400 miljoen euro door de verkoop van de zalmkweekactiviteiten Marine Harvest. Het bedrijfsresultaat was 113,3 miljoen euro, een stijging van 2,4 procent ten opzichte van vorig jaar.

Bestuursvoorzitter Wout Dekker toonde zich tevreden. "Nutreco heeft voor haar kernactiviteiten diervoer en visvoer prima bedrijfsresultaten behaald. Alleen het bedrijfsresultaat voor de vleesactiviteiten in Spanje is lager dan in 2005 door het sentiment rond de vogelgriep in het eerste halfjaar."