AMSTERDAM - Voedingsconcern Wessanen denkt over 2002 veel minder winst te boeken dan aanvankelijk werd gedacht. Het bedrijf verwacht dat de nettowinst voor afschrijving goodwill en bijzondere baten en lasten tussen de 35 en 40 miljoen euro uitkomt. Eerder ging Wessanen uit van 50 miljoen euro. Bestuursvoorzitter M. Zondervan legt zijn functie neer wegens de tegenvallende resultaten.

Bekijk video

Dat heeft het bedrijf maandag nabeurs bekendgemaakt. De winst per aandeel zal uitkomen op 50 tot 57 eurocent. Wessanen ging eerder uit van 71 eurocent.

De belangrijkste oorzaak is het tegenvallende resultaat van de Amerikaanse groothandelsdochter Tree of Life. Door het aanhoudend slechte economische klimaat stellen winkeliers zich in de VS harder op tegenover toeleveranciers. Wessanen verloor eerder al twee grote klanten. Het bedrijf haalt bijna tweederde van zijn omzet uit Tree of Life.

Zondervan treedt af op verzoek van de raad van commissarissen. Pas als hij een opvolger heeft, verdwijnt hij daadwerkelijk van het toneel bij Wessanen. Bij Tree of Life moeten de bestuursvoorzitter en de financieel directeur het veld ruimen.

Wessanen is al bezig met een reorganisatie. Inmiddels zijn tweehonderd banen geschrapt. Het bedrijf wil nog meer kosten besparen door zijn Amerikaanse IT-systemen aan te passen. Dat gaat dit jaar echter voor 20 tot 25 miljoen euro ten koste van de nettowinst.