DEN HAAG - Nederland kan op 1 maart de grenzen volledig openen voor werknemers uit Polen en andere Oost-Europese landen. Dat heeft staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken woensdag gezegd. Hij hoopt hiermee tekorten op de arbeidsmarkt te verminderen.

Volgens Van Hoof staat zijn departement klaar om maatregelen te nemen die zullen garanderen dat werknemers uit deze landen niet veel minder gaan verdienen dan hun Nederlandse collega's. Met deze maatregelen, die ingaan op het moment dat de grenzen daadwerkelijk opengaan, wil hij oneerlijke concurrentie tegengaan.

Minimumloon

Eind deze maand zal de Eerste Kamer instemmen met een wijziging van de wet waardoor het mogelijk wordt werkgevers die minder dan het minimumloon betalen hiervoor direct een boete te geven.

Verder worden bedrijven die personeel inlenen, gestimuleerd om alleen gebruik te maken van bonafide, gecertificeerde uitzendbedrijven. Ook komt er een centraal meldpunt bij de Arbeidsinspectie waar bedrijven en werknemers vermoedens van wetsovertredingen of schendingen van cao-afspraken kunnen melden.

Sectoren

Van Hoof benadrukt dat het aan de Tweede Kamer is om te beslissen of de grenzen ook echt volledig open kunnen. Op dit moment mogen Polen en andere Oost-Europeanen uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie alleen in sommige vrijgestelde sectoren vrij aan het werk.