AMSTERDAM - Bierbrouwer Heineken handhaaft zijn winstverwachting, ondanks een bijzondere last van 13 miljoen euro die het bedrijf neemt als extra voorziening voor de pensioenkosten. Het bedrijf verwacht dat de winst over 2002 met ongeveer 11 procent zal stijgen vergeleken met het jaar daarvoor.

Dat liet Heineken maandag nabeurs weten. Volgens de brouwer moet het bedrijf nog zeker tot en met 2006 per jaar ongeveer 13 miljoen euro bijstorten in het pensioenfonds. Het extra bedrag zal afhankelijk zijn van de ontwikkeling op de kapitaalmarkten.

Heineken verstrekt aan zijn pensioenfonds een achtergestelde lening van circa 150 miljoen euro om aan de eisen van de toezichthouder van de fondsen PVK te voldoen. Daarnaast zal de pensioenpremie die Heineken aan het Nederlandse pensioenfonds betaalt dit jaar met 16 miljoen euro stijgen.

Voor de pensioenfondsen was 2002 een slecht jaar. Door de koersval op de beurs verslechterde de verhouding tussen het belegde vermogen en de toekomstige verplichtingen, de zogeheten dekkingsgraad, sterk. De Pensioen en Verzekeringskamer (PVK) drong daarom aan op maatregelen. De pensioenfondsen moeten minimaal een dekking van 105 procent hebben.