AMSTERDAM - De aandeelhouders van de televisieproducent Endemol hebben woensdag ingestemd met de overname van het zusterbedrijf Endemol France. Beide bedrijven zijn in handen van het Spaanse telecommunicatieconcern Telefónica, dat van Endemol af wil.

Telefónica kocht in 2000 een controlerend belang van 77,7 procent in Endemol voor een bedrag van 5,5 miljard euro. Inmiddels is dat belang in het productiebedrijf, dat programma's maakt als Big Brother, Fear Factor en Deal or no Deal, teruggebracht naar 75 procent.

Toen Telefónica Endemol naar de beurs bracht in 2005, bleef het Franse deel buiten de beursgang wegens een meningsverschil over de vergoeding die het bestuur van dat onderdeel zou moeten krijgen.

Bedrag

Dat conflict was een obstakel voor de eventuele verkoop van Endemol als geheel. De partijen zijn overeengekomen dat een van de vroegere eigenaren, Stéfane Courbit, tot 2011 aan mag blijven als directeur van Endemol France. Bovendien betaalt Telefónica een niet nader genoemd bedrag aan zowel hem als aan de vroegere aandeelhouders van het bedrijf.

Endemol telt maximaal 450 miljoen euro neer voor Endemol France, waarvan 194 miljoen euro met rente wordt uitgesmeerd over de komende vier jaar en afhankelijk is van de prestaties van het bedrijf.

Geruchten

Endemol is al maanden het onderwerp van geruchten in verband met de voorgenomen verkoop door Telefónica. Over John de Mol, die nu een belang van 5 procent heeft in Endemol, wordt gezegd dat hij het bedrijf graag zou willen overnemen. Om dat te doen heeft hij de hulp nodig van een investeerder.

Bijna alle mediabedrijven, waaronder Disney, maar ook zakenbanken als Goldman Sachs zijn in dit verband genoemd. Zowel John de Mol als Telefónica geeft geen commentaar op de geruchten.