DEN HAAG - Beoogd minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner heeft er vertrouwen in dat de komende onderhandelingen met de vakbonden en de werkgevers tot succes zullen leiden. Dat heeft de CDA'er woensdag gezegd na zijn gesprek met formateur Jan Peter Balkenende.

Donner ziet het als nieuwe minister van Sociale Zaken als een hoofdtaak om "overeenstemming te bereiken met de sociale partners".

In het regeerakkoord schrijven CDA, PvdA en ChristenUnie dat zij binnen honderd dagen na aantreding met de werkgevers en de werknemers een akkoord willen sluiten om meer mensen aan de slag te helpen.

Rapport

Eind vorig jaar trad Donner af als minister van Justitie na een vernietigend rapport over de fatale brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost. Volgens hem vormt dat geen belemmering voor een benoeming op het ministerie van Sociale Zaken.

"Dat is het laatste wat er op dit moment speelt." Donner benadrukt dat de Tweede Kamer hem niet heeft weggestuurd. "Ik ben op eigen afweging afgetreden."

WAO

De sociale zekerheid is geen onbekend beleidsterrein voor de 58-jarige jurist. De naar hem genoemde commissie-Donner stond zes jaar geleden aan de wieg van de nieuwe WAO, later omgedoopt tot WIA. Met deze wet, die begin 2006 van kracht werd, moeten arbeidsongeschikten zo veel mogelijk aan het werk blijven.

Op Sociale Zaken wordt de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb staatssecretaris. Donner zegt dat hij ernaar uitkijkt met hem samen te werken.