LEIDEN - Het in surseanceverkerende Pharming heeft over de eerste negen maanden van dit jaar een nettoverlies geleden van 27,9 miljoen euro (f 61,5 miljoen). Dit betekent dat het biotechnologiebedrijf uit Leiden in het derde kwartaal het verlies verder heeft zien oplopen met 65 procent, ofwel met 11 miljoen euro (f 24,2 miljoen).

Dat heeft Pharming donderdag meegedeeld. De inkomsten van het bedrijf stegen in derde kwartaal nog met 1,5 miljoen euro naar 10,3 miljoen euro. Maar de uitgaven gingen in dezelfde periode omhoog met 13 miljoen euro naar 31 miljoen euro.

Het noodlijdende bedrijf vroeg op 10 augustus uitstel van betaling aan en is momenteel druk doende een oplossing te vinden die een faillissement kan voorkomen. Van de rechter krijgt Pharming op 6 december te horen hoeveel tijd het hiervoor nog krijgt.

Aan het einde van het derde kwartaal, op 30 september, had het bedrijf nog zo'n 11,6 miljoen euro is kas. Hierbij moet worden aangetekend dat bankier Fortis de kas met 11,8 miljoen euro heeft gespekt met een lening. Bij Pharming werkten in september nog ongeveer 200 mensen, van wie 85 in Nederland.

Het biotechnisch bedrijf staat onder meer, samen met het Amerikaans Genzyme, aan de basis van het medicijn Pompase. Daarmee behandelt het Academisch Ziekenhuis Rotterdam peuters die leiden aan de dodelijke spierziekte van Pompe. Het middel is gebasseerd op de melk van konijnen, die van een bepaald gen zijn voorzien. Daarnaast verkreeg het bedrijf bekendheid door de stier Herman.