AMSTERDAM - Dirk de Groot, de hoofdverdachte in de Clickfondszaak, is donderdag niet aanwezig bij de uitspraak door de rechtbank in Amsterdam in zijn zaak. De 71-jarige vermogensbeheerder blijft thuis in Zwitserland op het vonnis wachten. "Het is voor de heer De Groot een lange reis vanuit Zwitserland, het leek hem niet nodig om die alleen voor de uitspraak te maken", zei zijn advocaat P. de Kerf maandag.

Het wegblijven van zijn cliënt heeft volgens De Kerf niets te maken met de uitbarsting bij een eerder tussenvonnis. Toen de rechter in oktober de bezwaren van De Groot tegen het Openbaar Ministerie (OM) verwierp, ging De Groot volledig door het lint. Hij viel officier van Justitie J. Tonino aan en sloeg hem tegen de grond. Ook toen Tonino op de grond lag, deelde De Groot enkele rake klappen uit.

Het OM in Amsterdam heeft aangifte gedaan tegen De Groot. Deze zaak, in de wandelgangen van het OM beter bekend als 'de aanslag', zal worden behandeld door een officier van justitie in Haarlem. Die moet beoordelen of De Groot wordt vervolgd voor de klappen in de rechtszaal. Daarvoor moet eerst het proces-verbaal bij justitie binnenkomen. Dat zal deze week, of uiterlijk volgende week gebeuren, zo verwachtte het OM maandag.