ABIDJAN - Ivoorkust heeft dinsdag een akkoord getekend met het handelsbedrijf Trafigura over de affaire met het gifschip Probo Koala. De tekst voorziet in het betalen van een schadevergoeding van 100 miljard CFA-frank (152 miljoen euro) schadevergoeding. Dit meldde het Franse persbureau AFP dinsdagavond, dat inzage heeft gehad in de tekst.

Het internationale olie- en metaalhandelsbedrijf Trafigura, gevestigd in Amstelveen, wordt ervan beschuldigd dat het met de olietanker Probo Koala giftig materiaal naar Ivoorkust vervoerde.

Daar werd het in de zomer van 2006 illegaal gedumpt in woonwijken van de miljoenenstad Abidjan. Schadelijke dampen kostten zeker tien mensen het leven en bezorgden tienduizenden anderen gezondheidsklachten.

Schade

De overeenkomst werd getekend in aanwezigheid van de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo. Een bedrag van 95 miljard CFA-frank is overeengekomen als definitieve afkoopsom voor schade en schoonmaakkosten. Daarnaast financiert Trafigura met 5 miljard CFA-frank de bouw van een fabriek voor de verwerking van huisvuil.

Twee Franse Trafigura-medewerkers die sinds september in Ivoriaanse hechtenis zitten, Claude Dauphin en Jean-Pierre Valentini, blijven volgens het akkoord in voorarrest. Van goedingelichte bronnen in Abidjan is echter vernomen dat het akkoord hun spoedige vrijlating mogelijk zou moeten maken.

President Gbagbo sprak na de ondertekening voor de pers van een "goed akkoord".