DEN BOSCH - De organisatie van de buurtbussen in Noord-Brabant heeft de 1200 vrijwillige chauffeurs opgeroepen tot een staking komende donderdag. Voorzitter Jan Kuppens heeft dat dinsdagavond gezegd. Een ultimatum aan de busbedrijven Arriva (Oost-Brabant) en Veolia (West-Brabant) was toen verstreken.

De vrijwilligers zijn boos omdat vooral Veolia (voorheen BBA) sinds het begin van dit jaar erg zuinig is met de onkostenvergoeding en de bijdragen voor de leuke extraatjes zoals een kerstpakket of een uitstapje. Ze vermoeden dat dat te maken heeft met een scherpe inschrijving bij de aanbesteding; ze willen dat alles bij het oude blijft.

Reizigers worden woensdag geïnformeerd over de staking zodat zij voor donderdag alternatief vervoer kunnen regelen. Alleen als de busbedrijven woensdag nog reageren op de wensen van de buurtbuschauffeurs is een staking te voorkomen, legde Kuppens uit.

Vorige maand legden buurtbuschauffeurs in het oosten van de provincie het werk ook al dagenlang neer wegens ontevredenheid over de aansturing van de organisatie. De staking trof toen enkele duizenden scholieren en ouderen in de afgelegen gebieden die dagelijks zijn aangewezen op de Brabantse buurtbus.