STRAATSBURG - Europees Commissaris Franco Frattini (Justitie) overweegt bedrijven die illegalen tewerkstellen het recht op Europese subsidie te ontnemen. De maatregel is een van de opties voor een Brussels actieplan tegen illegale immigranten, dat Frattini in mei presenteert. Een woordvoerder van Frattini heeft dat dinsdag bevestigd.

"Het zou zeer tegenstrijdig zijn als werkgevers die illegalen uitbuiten, tegelijk Europese subsidies zouden ontvangen", zei de woordvoerder.

Het idee, dat nu wordt onderzocht op gevolgen, is een aanvulling op het beschermen van de buitengrenzen van de Europese Unie tegen de instroom van illegale immigranten.

Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) reageert verheugd op het plan. "Dit is goed nieuws. Frattini is creatief geweest in zijn zoektocht naar een oplossingen om illegale tewerkstelling aan te pakken. Ik verwacht hier veel van."

Landbouw

Volgens schattingen zijn vooral in de Zuid-Europese landbouw veel illegalen werkzaam. In Nederland heeft de Arbeidsinspectie vorig jaar 3197 boetes opgelegd aan werkgevers wegens illegale werknemers. Het aantal boetes is 50 procent hoger dan een jaar eerder, zo meldde de Arbeidsinspectie eind januari. Bij 91 gevallen ging het om particulieren die een Pool in huis lieten klussen.