VOORBURG - De Nederlandse economie is vorig jaar met bijna 3 procent gegroeid, bijna twee keer zo hard als een jaar eerder. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederland bevindt zich aan de rand van hoogconjunctuur, aldus het CBS.

De groei van het bruto binnenlands product (bbp) kwam uit op 2,9 procent, vergeleken met 1,5 procent in 2005. In het vierde kwartaal groeide de economie met 2,7 procent vergeleken met een jaar eerder. Ten opzichte van het derde kwartaal bedroeg de groei 0,6 procent.

Huishoudens

Het waren vooral de consumptie van de huishoudens en de investeringen die in 2006 voor een groeiversnelling zorgden, aldus het CBS. Ook de export droeg, net als in 2005, belangrijk bij aan de toename van het bbp.

Gezinnen in Nederland gaven vorig jaar 2,4 procent meer uit dan in 2005. Er werd met name meer besteed aan duurzame consumptiegoederen, zoals televisies, koelkasten en auto's. Die uitgaven stegen met 6 procent.

De investeringen trokken in 2006 met ruim 6 procent aan ten opzichte van een jaar eerder. Er werd vooral meer geïnvesteerd in machines, maar ook in bedrijfsauto's, computers, woningen en infrastructuur.

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid in Nederland trok in de loop van 2006 steeds verder aan. "Er is daardoor spanning op de arbeidsmarkt zichtbaar", aldus het CBS in een toelichting op de cijfers.

Er waren over het jaar bezien 105.000 meer banen dan in 2005, een toename van 1,2 procent. In het vierde kwartaal lag het aantal banen al 149.000 hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.