DEN HAAG - Uit heel het land waren dinsdag meer dan tienduizend ambtenaren naar Den Haag afgereisd om te demonstreren voor een hoger loon. De ambtenarenbonden voeren al maanden vergeefs actie voor een loonstijging van 2,5 procent.

"Als Remkes of zijn opvolger niet met een goed bod komt, zullen wij acties voeren waar het publiek echt iets van merkt", liet een woordvoerder van de CNV weten. Vanaf het Malieveld liepen de actievoerders in een kilometerlange stoet naar het ministerie van Binnenlandse zaken.

Remkes

Minister Johan Remkes had niet met de bonden had afgesproken dat hij de ambtenaren zou toespreken en verscheen dan ook niet op het podium voor zijn ministerie. De stakers declameerden hun leuzen extra hard, in de hoop dat de minister vanaf zijn werkplek hun roep om een betere salariëring zou horen.

Gedurende twee uur liepen de ambtenaren luid roepend, fluitend en toeterend via het Spuiplein, langs het Buitenhof terug naar het Malieveld. Veel demonstranten zwaaiden met vlaggen of droegen spandoeken met teksten als 'Werken bij het Rijk, alleen de ministers worden rijk' en 'Werken bij het Rijk, waardeer het nu".

Zorgkosten

De landelijke demonstratie volgt op wekenlange acties overal in het land. De cao-onderhandelingen tussen Remkes en de vakbonden liepen in december vast. Naast de 2,5 procent meer loon eisen de bonden compensatie voor gestegen zorgkosten en willen zij dat de eindejaarsuitkering van de ambtenaren geleidelijk wordt opgetrokken tot een volledige dertiende maand. Minister Remkes vindt de eisen buitensporig en wil niet verder gaan dan in totaal 2 procent extra.

De laatste keer dat ambtenaren zo massaal staakten was in 1983.

Staking ambtenaren - Den Haag