STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft maandag zijn ongenoegen uitgesproken over de controle van handbagage op vliegvelden. De controleurs gaan soms grof te werk en nemen parfum en drank in beslag die verderop in vliegveldwinkels te koop zijn.

"De regels hiervoor zijn vastgesteld in een geheime bijlage bij een EU-besluit. Hoe is dit uit te leggen bij de openbaarheid van wetten?", vroeg PvdA-Europarlementslid Thijs Berman aan Europees Commissaris Jacques Barrot (Verkeer).

Schijnveiligheid

VVD-collega Jeanine Hennis-Plasschaert betwijfelt of de overlast wel opweegt tegen de terreurbestrijding. "Containers vol parfums en tandpasta zijn inmiddels vernietigd. Wat levert het op?". Ze zei dat mozarellakaas in het ene land wordt toegelaten en in het andere land niet. "Is hier geen sprake van schijnveiligheid?".

Commissaris Barrot antwoordde de parlementsleden tijdens het debat dat hij onderzoekt of de rechten van passagiers gerespecteerd worden. Hij verdedigde dat de precieze regels en gezochte stoffen geheim moet blijven. "Anders zouden we de potentiële misdadigers helpen", aldus Barrot.

Heathrow

Hij legde omstandig uit dat de maatregelen najaar 2006 zijn ingevoerd na de terreurdreiging op het Londense vliegveld Heathrow. Enkele personen zouden daar een vliegtuig hebben willen kapen. Volgens sommigen wilden ze dat laten neerstorten op olieterminals bij Rotterdam.