NEW YORK - De effectenbeurs van New York heeft donderdag zijn blijmoedige gezicht laten zien. Wall Street kreeg deze handelsdag zowel positief als negatief nieuws te verwerken, maar beleggers kozen ervoor het leven van de zonnige kant te zien.

De Dow-Jonesindex sloot hierdoor 117,56 punten hoger op 9829,42. Daarmee steeg de graadmeter van de beurs 1,2 procent. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq kende een meer uitbundige stijging van 45,28 punten, ofwel 2,4 procent, naar 1933,25 punten.

De eerste drie dagen van deze week moest Wall Street nog een behoorlijke veer laten door onzekerheid en pessimisme onder beleggers over de toestand van 's wereld grootste economie. Volgens handelaren waren de koersen echter inmiddels tot een zodanig laag punt gedaald, dat koopjesjagers hun kans schoon zagen om hun slag te slaan.

Positief nieuws op de beurs was dat de orders voor duurzame goederen in oktober in recordtempo zijn toegenomen. Bovendien schijnt de Amerikaanse huizenmarkt er weer beter voor te staan, doordat de vele renteverlagingen door de Fed dit jaar voor lage hypotheekrentes hebben gezorgd.

Negatief was het bericht donderdag voorbeurs, dat het aantal aanvragen voor een nieuwe werkloosheidsuitkering in de VS de afgelopen week is gestegen met 54.000. Beleggers hadden slechts een stijging met 16.000 verwacht. Daarnaast hadden beleggers nog het bijna-faillissement van Enron te verwerken. De energiegigant, die woensdag 85 procent van zijn koers zag verdampen, verloor donderdag ,5 procent.

Onder de Dowfondsen wist computer- en printenproducent Hewlett-Packard het meest van de optimistische stemming te profiteren en steeg met 6,1 procent. Slechts vijf fondsen noteerden een verlies, waarvan farmacieconcern Johnson & Johnson het grootste met 2,5 procent.

De euro kostte bij het slot van de handelsdag in New York ,8875 dollar, tegen 0,8865 eerder op de dag in Amsterdam. De dollar sloot iets lager op f 2,4820. Op het Damrak was de koers nog f 2,4845.