HARARE - De inflatie in Zimbabwe is in januari uitgekomen op bijna 1600 procent op jaarbasis, een toename van meer dan 300 procentpunten ten opzichte van de voorgaande maand.

Dat maakte het Zimbabwaanse bureau voor de statistiek maandag bekend. Het Afrikaanse land heeft veruit de hoogste inflatie ter wereld.

Elektriciteit

Volgens het waarnemend hoofd van het statistisch bureau betekent het inflatiecijfer dat de consumentenprijzen vorige maand gemiddeld zeventien keer zo hoog waren als in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral elektriciteit, vlees en brood werden fors duurder.

De Zimbabwaanse overheid wilde de inflatie dit jaar onder de 400 procent drukken, maar dat streven lijkt volgens analisten onhaalbaar. De maandelijkse inflatie bedroeg afgelopen maand 45,4 procent.

Boodschappen

Dat houdt in dat een vergelijkbaar mandje met boodschappen ter waarde van van 100.000 Zimbabwe-dollar (309 euro) in december 2006, in januari 2007 145.400 dollar kost.

De economie van het land zit al zeven jaar in een neerwaartse spiraal door geldontwaarding en massale werkloosheid. Ten minste 80 procent van de Zimbabwaanse bevolking leeft onder de armoedegrens.

Zo gaan bijvoorbeeld veel ambtenaren niet meer naar hun werk omdat de reiskosten hoger liggen dan het salaris.