AMSTERDAM - De stemming op de Europese beurzen was maandagochtend positief. Beleggers liepen vooruit op cijfers die vooral technologiebedrijven later deze week in de Verenigde Staten naar buiten brengen.

Beursstemming (video): Wat doet het Damrak vandaag?
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Het laatste nieuws voor beleggers.

In Amsterdam noteerde de AEX-index na een uur handel 1,76 punten (0,5 procent) hoger op 334,89. Grote stijgers waren de technologiefondsen als ASML en Philips. Ook de financiële waarden waren in trek.

Koninklijke Olie moest 0,44 procent terug door het besluit van de OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, om de olieproductie te vergroten.

Océ

Op de MidKap-index deed Océ goede zaken. De printerfabrikant kwam voorbeurs met jaarcijfers, die iets beter waren dan werd verwacht. Het aandeel koerste 3,5 procent hoger en was daarmee de grootste stijger onder de middelgrote fondsen. De MidKap zelf steeg ,5 procent op 320,47 punten.

De andere beurzen in Europa deden ook goede zaken, die van Frankfurt voorop. Daar was de beursindex na een uur handel gestegen met 1,9 procnet. Londen was 0,8 procent hoger en de beurs van Parijs deed het 0,4 procent beter.

Bij de telecomconcerns waren er veel koersbewegingen waar te nemen. Af- en opwaarderingen waren er de oorzaak van. France Telecom kreeg van de zakenbank Goldman Sachs een opwaardering en steeg met bijna 4 procent. Bovenin de Franse beursindex stond Alcatel (plus 4,1 procent).

In Londen was Cable and Wireless de winnaar met een plus van ,75 procent. Op de Londense beurs was er weer veel te doen rond de supermarktconcerns. De berichten over een tegenbod op Safeway van Sainsbury en Wal-Mart worden steeds sterker. Safeway was de op een na grootste stijger met een koerswinst van 5,45 procent.

Euro

De euro begon de week op 1,0545 dollar en was daarmee wat hoger dan de 1,0535 dollar van eind vorige week. Tegenover het pond sterling kwam er niet veel verandering in de koers. Maandagmorgen stond de koers op 0,6550 pond tegenover de 0,6545 pond die vorige week vrijdag als slotkoers op de borden stond.