AMSTERDAM - Schiphol wil de Verenigde Staten vragen de eis in te trekken om op de luchthaven gekochte artikelen bij de gate pas weer terug te geven aan passagiers. Dat bevestigde een woordvoerder van de Schiphol Group maandag.

De maatregel zorgt voor logistieke rompslomp die veel geld kost en bovendien overbodig is. "We verpakken de producten in plastic en sluiten ze af met een zegel. Dat lijkt ons voldoende veilig", legt de woordvoerder uit. Volgende week vertrekt een delegatie naar de Verenigde Staten om over de eis te praten.

Inkomstenderving

De woordvoerder ontkent dat er bij die besprekingen wordt gepraat over eventuele inkomstenderving door de Amerikaanse eis. "De daling in verkopen is veel meer te wijten aan de maatregel om vloeistoffen in kleine plastic zakjes te verpakken. Die eis werd vorig jaar door de Europese Unie ingevoerd, dus de Amerikaanse autoriteiten hebben daar geen zeggenschap over."

Hoeveel inkomstenverlies de luchthaven precies heeft geleden, wordt donderdag bekend gemaakt, wanneer Schiphol zijn jaarcijfers presenteert.