AMSTERDAM - Bij zeker 350 duizend auto's met een Nederlands kenteken is de kilometerstand teruggedraaid en dit aantal neemt verder toe. Dat kost particulieren en bedrijven jaarlijks minstens 150 miljoen euro, stelt de Stichting Nationale Auto Pas (NAP). De kilometerstand is een bepalende factor bij de waardebepaling van een auto.

De stichting registreert de kilometerstanden van auto's. Van elke auto die terechtkomt bij een autobedrijf dat is aangesloten bij de NAP wordt de kilometerstand geregistreerd. Door van zo veel mogelijk auto's een sluitende kilometerhistorie samen te stellen, probeert de organisatie het risico van tellerfraude te verkleinen.

Intelligente koppelingen

Een NAP-woordvoerder verklaart de stijging maandag vooral uit de toegenomen registratie van kilometerstanden. "Steeds meer dealers geven de tellerstanden door en steeds meer mensen draaien een autopas uit op het moment dat ze hun auto willen verkopen." Een andere oorzaak is de aanlevering van tellerstanden door 'intelligente' koppelingen tussen geautomatiseerde administraties van autobedrijven en de NAP-databank.

De databank heeft vorig jaar meer dan zestien miljoen nieuwe kilometerstanden ontvangen, vijftien procent meer dan het jaar daarvoor. In totaal bevat de NAP-databank bijna tachtig miljoen tellerstanden van motorvoertuigen met een Nederlands kenteken.

Zeer ongewenst

Het manipuleren van kilometerstanden is verboden, bepaalde de rechtbank in Den Bosch vorig jaar. Het aanpassen van standen is volgens de rechter 'maatschappelijk zeer ongewenst'. De NAP en de brancheorganisaties Bovag en RAI verzochten vervolgens de Tweede Kamer regelgeving op te stellen om een einde te maken aan het geknoei met tellerstanden. De stichting wil dat bedrijven die kilometerstanden terugdraaien of daarvoor adverteren strafrechtelijk worden vervolgd.