PEKING - Het handelsoverschot van China is in januari uitgekomen op 15,9 miljard dollar. Dat is minder dan in de voorgaande maand, maar een stuk meer dan in januari vorig jaar. Het cijfer werd maandag wereldkundig gemaakt door de Chinese douane-autoriteiten.

Het handelsoverschot is het verschil tussen de waarde van de invoer en de uitvoer. China voert al lange tijd veel meer uit dan het invoert. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de lage waarde van zijn munteenheid, de yuan.

Een goedkope yuan maakt Chinese producten aantrekkelijk voor de export, die weer van groot belang is voor de groei van de economie van het land.

De bekendmaking van het handelscijfer komt daags na een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G7, de groep van rijke industrielanden. Zij deden afgelopen weekeinde in Duitsland een nieuwe oproep aan China om de yuan op te waarderen. Op die manier kan het handelsoverschot kleiner worden.

Export

De Chinese export nam in januari toe met 33 procent ten opzichte van een jaar eerder, bij de invoer was dat percentage 27,5. In beide gevallen hadden analisten op een lager cijfer gerekend.

Het cijfer over januari kan overigens een ietwat vertekend beeld geven in verband met het Chinese Nieuwjaar, dat dit jaar in februari valt. In de aanloop naar nieuwjaar wil de Chinese afzet nog wel eens sterk toenemen.

Het handelsoverschot van China kwam vorig jaar uit op 177,5 miljard dollar. Analisten sluiten niet uit dat dit jaar de 200 miljard zal worden gehaald. Het jongste handelscijfer duidt erop dat het inderdaad die kant op kan gaan. In de twaalf maanden tot januari dit jaar bedroeg het overschot 183,9 miljard dollar.