ALMELO - Kunstgrasfabrikant Ten Cate neemt een fabrikant van kunstgrasvezels uit Dubai over. Het bedrijf uit Almelo betaalt 178 miljoen dollar voor de kunstgrastak van Mattex Leisure Industries (Mattex). Daarover hebben beide partijen overeenstemming bereikt, meldde Ten Cate maandag.

Ten Cate verwacht dat de vraag naar kunstgras de komende jaren verder zal stijgen, onder meer door de groeiende acceptatie van kunstgras in voetbal. Het bedrijf kan met de huidige capaciteit daar niet geheel aan voldoen.

Overname

Ten Cate betaalt de overname, die naar verwachting in het lopende kwartaal wordt afgerond, deels met de uitgifte van nieuwe aandelen voor ongeveer 52 miljoen euro. Dat is maximaal 10 procent van het geplaatste aandelenkapitaal van Ten Cate op de beurs. Ten Cate verwacht dat de kunstgrasactiviteiten in het Midden-Oosten dit jaar 70 miljoen dollar (54 miljoen euro) aan omzet zullen genereren.

Kunstgrasvezels

De wereldmarktleider in kunstgrasvezels maakte maandag ook de kwartaalcijfers bekend. De nettowinst van Ten Cate steeg volgens voorlopige cijfers in het afgelopen kwartaal met ruim 3 procent tot 6,5 miljoen euro. De omzet groeide met ruim 7 procent naar 171 miljoen euro.

Over het gehele jaar kwam de winst uit op 76 miljoen euro. Zonder het resultaat op de verkoop van onderdelen van 42 miljoen euro steeg de winst met 9 procent. De omzet bedroeg vorig jaar 770 miljoen euro. Ten Cate verwacht mede dankzij de overname van de kunstgrastak van Mattex de winst dit jaar met minimaal 25 procent te kunnen opvoeren ten opzichte van 2006.

Ten Cate maakt behalve kunstgrasvezels onder meer brandwerende kleding voor het Amerikaanse leger en voertuigbepantsering.