WENEN - De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) verhoogt zijn productie met 1,5 miljoen vaten per dag. De organisatie wil op die manier de olieprijs weer omlaagbrengen.

Op dit moment produceren de OPEC-landen 23 miljoen vaten per dag. Dat worden er vanaf volgende maand 24,5 miljoen, een toename van 7 procent. De prijs van een vat olie (159 liter) is de afgelopen tijd sterk gestegen door de aanhoudende staking in de Venezolaanse olie-industrie en de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten.

De olieministers van de elf OPEC-landen kwamen zondag Wenen in spoedzitting bijeen om zich over de gestegen olieprijs te buigen. De organisatie hanteert een prijspeil van 22 tot 28 dollar per vat, maar de afgelopen tijd kwam de prijs daar ver boven. Twee weken geleden kostte een vat meer dan 31 dollar. Vrijdag noteerde een vat Brent-olie op de termijnmarkt in Londen 28,82 dollar.

De 1,5 miljoen vaten die nu extra worden geproduceerd, kunnen het tekort dat door de staking in Venezuela is ontstaan overigens niet helemaal opvangen. Venezuela, de vijfde olieproducent ter wereld, heeft zijn productie de afgelopen maand met twee miljoen vaten per dag zien teruglopen.

De Venezolaanse minister voor oliezaken zei te verwachten dat zijn land medio volgende maand weer 2,5 miljoen vaten kan leveren. Maar zolang dat niet het geval is, zullen andere landen dat moeten doen. De Saudische minister van oliezaken Ali al-Naimi verklaarde zondag dat zijn land zijn productie binnen twee weken op tien miljoen vaten per dag kan brengen. Dat is twee miljoen meer dan de decemberproductie.

Waarnemers zijn er niet zeker van dat de rust op oliemarkten meteen zal terugkeren. Door een mogelijke oorlog in Irak kan ook de productie met nog eens twee miljoen vaten verminderen.