LONDEN - Het is de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq niet gelukt om de Britse effectenbeurs Londen Stock Exchange (LSE) over te nemen. Dat heeft Nasdaq bekendgemaakt. Slechts een handjevol LSE-aandeelhouders ging in op een vijandig bod van de Amerikanen ter waarde van 2,7 miljard pond (ruim 4 miljard euro).

Nasdaq probeerde LSE al sinds vorig jaar in te lijven, maar stuitte op flink verzet van de Britse beurs. Eerder al wendden de Britten overnames af van Euronext en Deutsche Börse. "We zijn natuurlijk teleurgesteld over deze uitkomst. We blijven van mening dat ons bod een eerlijke prijs vertegenwoordigde voor aandeelhouders van LSE", liet bestuursvoorzitter Bob Greifeld van Nasdaq weten.

Aandeelhouders van LSE liepen niet warm voor het bod van 12,43 pond per aandeel. Slechts 0,41 procent van alle stukken werd aangemeld. Dat was bij lange na niet genoeg voor Nasdaq om het huidige belang van 28,75 procent te doen laten groeien tot boven de 50 procent. De Nasdaq gaf wel aan vast te willen houden aan zijn belang in LSE.

Tokio

De Britten kijken alweer naar de toekomst. De Britse zondagskrant The Observer meldde dat LSE binnenkort een strategische alliantie tekent met de beurs in Tokio. Een woordvoerder van LSE bevestigde dat er gesprekken gaande zijn. Eind januari tekende New York Stock Exchange (NYSE) al een strategische alliantie met de Japanse beurs. Grote beursbedrijven in de wereld zijn al maanden het toneel van een consolidatieslag. Euronext, met onder meer de beurzen van Amsterdam en Brussel, staat op het punt overgenomen te worden door NYSE. Slechts enkele formele goedkeuringen zijn nog nodig.