UTRECHT - Drie op de vijf stellen ruziën regelmatig over geld. Meestal gaat de onenigheid over het bestedingspatroon van de vrouw.

Stellen hebben zelfs meer mot over geld dan over het huishouden of de kinderen. Dat blijkt zaterdag uit het Geld en Relatie-onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Geldgeheim

Volgens het Nibud hebben vrouwen meer geheimen over geld dan mannen. Liegen over de prijs van een aankoop, geld achterhouden of een uitgave stiekem doen; uit het onderzoek blijkt dat één op de drie vrouwen een geldgeheim heeft. Van de mannen geeft 16 procent toe wel eens iets achter te houden voor de partner.

Zelfstandig

Het instituut denkt dat de ruzies over geld ontstaan omdat mannen en vrouwen anders over geld denken. Mannen hebben meer over voor geld, menen dat veel geld hen zelfstandig maakt en vinden merkartikelen belangrijker dan vrouwen. Vrouwen maken zich meer zorgen over geld en doen vaker een aankoop zonder eerst na te denken of ze het artikel echt nodig hebben.

Het instituut adviseert samenwonende stellen een eigen rekening naast een gezamenlijke rekening te onderhouden om al te grote problemen te voorkomen en om beurten de financiële administratie te doen.