UTRECHT - De almaar stijgende huizenprijzen en de oplopende rente zorgt ervoor dat mensen steeds moeilijker een passende woningen kunnen betalen. Dat zeggen economen van Rabobank in een vrijdag gepubliceerd jaarrapport over de woningmarkt.

Rabobank voorziet dat een woning dit jaar 3,5 procent duurder wordt.

Rabobank becijferde dat woningen in 2006 gemiddeld met 5,7 procent in waarde zijn gestegen. Dat is iets hoger dan de eigen verwachting van 5,5 procent, die afgelopen november werd gedaan. De aanname van een prijsstijging met 3,5 procent voor dit jaar wijkt niet af van de eerdere verwachting.

Arbeidsmarkt

Rabobank denkt dat inkomens dit jaar wel kunnen toenemen door het gunstige economische klimaat en het aantrekken van de arbeidsmarkt. "Maar dit effect is waarschijnlijk te klein om de kostenstijging van koopwoningen te compenseren. Zeker voor starters blijft het moeilijk", aldus de economen. Volgens hen worden er in Nederland te weinig nieuwe huizen gebouwd.

Vorig jaar verwisselden er 210.000 woningen van eigenaar, wat een record was. Door de oplopende rente zag Rabobank het aantal transacties in de tweede jaarhelft wel wat afvlakken.

Rekenmethoden

Eerder publiceerden de makelaarsvereniging NVM en het Kadaster al cijfers over de woningmarkt in 2006. Hun berekeningen leverden gemiddelde prijsstijgingen op van respectievelijk 3,7 en 5,9 procent. Het verschil komt doordat de partijen verschillende rekenmethoden hanteren.