SCHIPHOL - De marechaussee op Schiphol heeft drie Maleisiërs aangehouden op verdenking van het op grote schaal inkopen van luxe goederen met valse creditcards bij taxfree winkels op Schiphol.

De politiedienst op de luchthaven laat vrijdag weten dat de gearresteerde mannen tijdens hun aanhouding woensdagavond over tientallen valse kredietkaarten beschikten.

"De drie waren Nederland ingereisd met de bedoeling om in de belastingvrije zone van Schiphol luxe goederen te kopen en vervolgens snel door te reizen naar een andere bestemming", zegt woordvoerder Rob Stenacker.

"We hebben de indruk dat de drie verdachten al langere tijd actief waren op diverse luchthavens in de wereld."

Sieraden

De mannen hadden naast onder meer juwelen en horloges van de meest exclusieve merken ook negen tickets bij zich. Deze plaatsbewijzen om naar verschillende luchthavens te reizen, werden ook met de valse kredietkaarten betaald.

De marechaussee vermoedt dat de Maleisiërs al voor tonnen hebben buitgemaakt. De politiedienst onderzoekt of de mannen al eerder op Schiphol actief zijn geweest.

Achterdochtig

"Een oplettende medewerkster van een juwelier bracht ons op het spoor van de drie verdachten", vertelt Stenacker. "Ze werd achterdochtig omdat een van de drie Maleisiërs in korte tijd voor een aanzienlijk bedrag aan horloges en sieraden kocht.

Die kon vervolgens worden opgepakt. De twee andere mannen probeerden in een vluchtpoging alsnog Nederland binnen te komen, maar zij werden bij de paspoortcontrole gearresteerd."