RIJSWIJK - De door de Ondernemingskamer van Amsterdam ontslagen baas van Taxi Centrale Amsterdam (TCA) Dick Grijpink opent een landelijk taxinummer. Het Nationaal Taxi Nummer moet chauffeurs rechtstreeks in contact brengen met klanten. Vrijdag bevestigde woordvoerder Bart Bakker een verhaal hierover in De Telegraaf.

Grijpink werd in juli vorig jaar door de Ondernemingskamer uit zijn functie gezet wegens wanbeleid. Een groep van ruim tweehonderd dissidente taxichaufeurs had tegen de top van TCA, waarvan naast Grijpink ook Bub van Gelderen en Hans Janmaat deel uitmaakten, een afzettingsprocedure in gang gezet.

Uit onderzoek bleek dat voor een kleine 1 miljoen euro aan uitgaven facturen ontbreken en voor 2 miljoen euro aan uitgaven een goedkeurende accountantsverklaring mist. De directie werd naar huis gestuurd.

In maart moet het nummer te bereiken zijn. De klant betaalt 50 eurocent per minuut voor de bemiddeling en wordt rechtstreeks doorverbonden met de dichtsbijzijnde beschikbare chauffeur. De bij het nummer aangesloten rijders kunnen elke dag aangeven in welke regio of stad ze die dag rijden.

Deskundige

Volgens Bakker is Grijpink met dit nummer begonnen omdat "hij zichzelf als een deskundige ziet op het gebied van de taxibranche". Volgens de oud-taxibaas is er een enorme behoefte aan een nationaal en centraal nummer voor taxivervoer.