ROTTERDAM - Unilever, poducent van consumentenproducten als Dove, Bertolli en Calvé, ziet de resultaten herstellen. De omzet kwam vorig jaar uit op 39,6 miljard euro, een stijging van 3 procent ten opzichte van 2005. De bedrijfswinst steeg 7 procent tot 5,4 miljard euro. Dat maakte de onderneming donderdag bekend.

"De verbeterde resultaten in 2006 laten zien dat de veelomvattende veranderingen die we de laatste twee jaar hebben doorgevoerd goed werken", aldus bestuursvoorzitter Patrick Cescau in een toelichting. "Ik ben vooral blij dat deze verbetering over een brede linie te zien is."

Wisselkoers

De onderliggende omzetgroei van de onderneming, de omzet zonder effecten van overnames en wisselkoersverschillen, kwam uit op 3,8 procent tegen 3,1 procent in 2005. De besparingen leverden eerder dan gepland resultaat op. Daar staat tegenover dat de kosten van grondstoffen harder stegen dan verwacht. Ook werd er meer geld gestoken in reclames en promoties. Het bedrijf wist in Europa met 1 procent te groeien.

Unilever verwacht voor 2007 dat de marktomstandigheden niet wijzigen. De consumentenvraag zal in Europa bescheiden zijn en in de rest van de wereld meer robuust. De stijging van grondstofkosten in voedingsmiddelen zet door. De onderliggende groei voor 2007 komt uit op een percentage tussen de 3 en 5 procent.

Verder maakte de onderneming bekend dat financieel directeur Rudy Markham in mei met pensioen gaat. Hij is 60 jaar. Wie hem gaat opvolgen is nog niet bekend. Unilever wil dat "te zijner tijd" bekend maken. Markham trad in 1998 toe tot de raad van bestuur van de onderneming als directeur strategie en technologie. In 2000 werd hij financieel directeur.