AMSTERDAM - ABN Amro heeft vorig jaar een nettowinst behaald van ruim 4,7 miljard euro, 7,6 procent meer dan in 2005. Dat liet het bankconcern donderdag weten. Het bedrijf kondigde tevens aan dat het eigen aandelen gaat inkopen ter waarde van 1 miljard euro.

De nettowinst van ABN Amro kwam in het vierde kwartaal uit op bijna 1,4 miljard euro. Dat was 4,9 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het cijfer overtrof de verwachting van financieel analisten, die in doorsnee rekenden op een kwartaalwinst van 1,2 miljard euro.

Aandelen

Behalve de inkoop van eigen aandelen, een operatie die voor juli moet zijn afgerond, doet ABN Amro meer voor zijn aandeelhouders. Zo is het dividend over 2006 verhoogd naar 1,15 euro van 1,10 euro per aandeel. ABN Amro liet eerder al weten dat het veel waarde hecht aan het teruggeven van geld aan aandeelhouders.

Overgangsjaar

Terwijl vorig jaar door ABN Amro bestempeld wordt als een "overgangsjaar", moeten genomen maatregelen in 2007 "vruchten afwerpen", zo liet bestuursvoorzitter Rijkman Groenink weten. ABN Amro belooft investeerders dit jaar een winst per aandeel van minstens 2,30 euro. ABN Amro schrapte vorig jaar flink wat banen om in de kosten te snijden.

Helemaal tevreden is de bank nog niet. Groenink: "Onze kostenbeheersing is nog niet goed genoeg. De voornaamste prioriteiten voor dit jaar zijn dan ook een aanhoudend sterke autonome batengroei en een verder verbetering van de kostenbeheersing". ABN Amro zegt groei te kunnen halen in de belangrijke markten Brazilië, Azië en Italië.