WARSCHAU - In Polen is woensdag een groot winkelcentrum geopend dat is ontwikkeld door ING Real Estate. Het gebouw, met meerdere functies, heeft een oppervlakte van 225.000 vierkante meter en is daarmee een van de grootste winkelcentra in Europa.

Het winkelcentrum is het grootste project van ING Real Estate ooit. De opening werd verricht door de bondscoach van het Poolse voetbalelftal, Leo Beenhakker.

Dak

Het dak van het gebouw bestaat uit 4700 verschillend gevormde panelen van blauw glas waardoor het gebouw een bijzondere verschijning is in de binnenstad van Warschau. Het gebouw is ontworpen door Jerbe Partnership uit Los Angeles. De architecten hebben in het winkelcentrum het grootste overdekte plein van Polen aangebracht.

Polen heeft een 'landklimaat' waardoor het in de zomer erg warm is en in de winter erg koud. Het overdekte plein zorgt ervoor dat bezoekers altijd aangenaam kunnen winkelen. Het centrum bestaat overigens niet enkel uit winkels. In het gebouw zijn ook veel horeca, kantoren en uitgaansgelegenheden aanwezig.

De ontwikkeling van het project, waar 500 miljoen euro mee was gemoeid, ging niet zonder slag of stoot. Het project werd in 2004 stilgelegd door een Poolse rechtbank. De bouw liep hierdoor aanzienlijke vertraging op.