EINDHOVEN - Philips gaat snijden in de onderzoeksactiviteiten. In de loop van 2003 moeten er driehonderd banen zijn geschrapt bij Philips Research. Dat is 10 procent van het totale personeelsbestand. Dit heeft het elektronicaconcern donderdag bekendgemaakt.

De onderzoeksactiviteiten zijn verspreid over laboratoria in verschillende landen, zoals Frankrijk, Duitsland, België, Italië, China en de Verenigde Staten. Het grootste laboratorium, met 1700 werknemers, bevindt zich in Eindhoven. Ook hier moeten banen verdwijnen, maar dat zal volgens een woordvoerder gebeuren zonder gedwongen ontslagen. Die 'garantie' geldt niet voor de andere laboratoria.

Philips Research krijgt eenderde van zijn totale onderzoeksbudget, vorig jaar 340 miljoen euro, van 'de moeder'. Dit geld is bestemd voor onderzoek op de lange termijn. Tweederde komt van de productdivisies. Die lijden onder de economische teruggang en hebben minder geld te besteden voor kortetermijnonderzoek. Dit is de reden voor de ingrepen.

De woordvoerder benadrukte dat het onderzoek voor de lange termijn niet zal worden aangetast. Hier gaat het om de research die bijvoorbeeld de cd heeft opgeleverd.

Desondanks noemt FNV Bondgenoten de bezuinigingen "zorgwekkend." Volgens een woordvoerster van de vakbond is kennisontwikkeling de pijler waar Philips op steunt.

"Bovendien zien we de laatste tijd steeds meer researchwerk naar het buitenland verdwijnen. We maken ons zeker druk over de hoeveelheid kennis die Philips in Nederland houdt. Eerder werden al productielijnen naar goedkopelonenlanden overgeheveld. Het kan toch niet zo zijn dat Philips straks in Nederland alleen nog maar een verkoopkantoortje heeft staan", aldus de woordvoerster.