DEN HAAG - De privatisering van Schiphol wordt afgeblazen. Ingewijden melden woensdag dat CDA, PvdA en ChristenUnie dat in het regeerakkoord overeen zijn gekomen.

Bekijk video

De gemeente Amsterdam, aandeelhouder van de luchthaven, is fel tegenstander van privatisering. Ze sprak eind september een veto uit waardoor minister Gerrit Zalm van Financiën niet door kon gaan met de privatisering.

Zalm kondigde direct aan de tegenstem van de hoofdstad met een Koninklijk Besluit te zullen vernietigen. Amsterdam stapte op haar beurt naar de Raad van State om dat vernietigingsbesluit van tafel te krijgen.

Aandelen

Het Rijk bezit in totaal ruim driekwart van de aandelen. Amsterdam is voor 21,8 procent eigenaar van Schiphol.

Schiphol

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher toonde zich in het NOS Journaal verheugd. Hij vermoedt dat in het regeerakkoord staat dat het nieuwe kabinet het verzet tegen het veto van Amsterdam staakt.

Schiphol is volgens Asscher van groot economisch belang voor de regio, vanwege werkgelegenheid en aantrekkingskracht van bedrijven.

Nadelig

Verkoop zou volgens hem op de korte termijn wel veel geld hebben opgeleverd, maar op de lange termijn toch nadelig zijn voor de hoofdstad omdat de nieuwe eigenaar uit zou zijn op korte termijn financieel gewin.

Oplossing

Volgens Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine is het lastiger om als niet-geprivatiseerd bedrijf toegang te krijgen tot de kapitaalmarkt. Maar hij verheugt zich op het ook in het akkoord aangekondigde overleg met de aandeelhouders, zoals de gemeente Amsterdam, om daar een oplossing voor te zoeken.