BRUSSEL - Belgen en andere buitenlanders hoeven geen Nederlandse kilometerheffing te gaan betalen, als België afziet van het wegenvignet. Minister Karla Peijs (Verkeer) wil haar Belgische collega een dergelijke deal voorleggen.

Peijs heeft dat dinsdag gezegd bij een bijeenkomst met Nederlandse transportondernemers in Brussel. Nederlanders krijgen de kilometerheffing, die in 2012 moet ingaan, toch al vergoed via de belasting.

De minister probeert nog voor haar afscheid eind deze maand overleg te voeren met haar Belgische collega Renaat Landuyt en de Vlaamse minister Kathleen van Brempt.

Het Belgische vignet zou volgens plan 1 januari 2008 moeten ingaan. Het is er vooral op gericht om buitenlandse automobilisten te laten betalen voor het gebruik van Belgische wegen. Belgen zelf krijgen de jaarkaart van 60 euro vergoed via lagere wegenbelasting.

Toegankelijk

Minister Peijs is fel tegen het plan. Ze vindt dat Europa het wegenvignet niet kan accepteren. "België heeft met Brussel wel de hoofdstad van Europa binnen zijn grenzen. Die stad moet toegankelijk blijven voor buitenlanders", zei Peijs. "En je kunt toch echt niet zeggen dat het alleen Nederlanders zijn die de Belgische wegen kapot rijden."

Het plan voor het wegenvignet leidde vorige maand tot een storm van protest in Nederland. De website van De Telegraaf riep automobilisten schertsend op om België te boycotten.

Zeeuws-Vlaanderen

Het vignet is vooral lastig voor inwoners van Zeeuws-Vlaanderen. Zij kunnen volgend jaar nergens meer heen zonder te moeten betalen: ze moeten of door België of door de Westerscheldetunnel, waar tol wordt geheven.

Minister Peijs wordt 1 maart commissaris van de koningin in Zeeland.