DEN HAAG - CDA-minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken wordt in Parijs plaatsvervangend secretaris-generaal van de OESO, de club van rijke industrielanden. Ingewijden hebben dinsdag een bericht daarover in NRC Handelsblad bevestigd.

Secretaris-generaal Angel Gurría van de OESO heeft De Geus voorgedragen om tweede man bij de organisatie te worden. Op 20 februari zullen de dertig aangesloten landen over de voordracht stemmen. Keuren zij de kandidatuur goed, dan wordt De Geus verantwoordelijk voor de OESO-adviezen over hervorming op sociaal-economisch vlak.

Gurría is gecharmeerd van de manier waarop De Geus deze hervormingen in Nederland heeft doorgevoerd. De CDA-bewindsman is verantwoordelijk voor de nieuwe Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, die de WAO vervangt.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, zoals de volledige naam van de OESO luidt, werd ruim veertig jaar geleden opgericht. De huidige dertig lidstaten zijn samen goed voor ongeveer 60 procent van de wereldeconomie.