DEN HAAG - Minister Joop Wijn van Economische Zaken wil dat politie, belastingdienst en FIOD-ECD de handen ineenslaan om het probleem van de criminele glazenwassers aan te pakken.

Hij "deelt de zorg, irritatie en afschuw" over glazenwassers die door intimidatie en geweld een wijk voor zichzelf opeisen. Ze zetten niet alleen hun concurrenten buitenspel, maar kloppen ook de consument het geld uit de zak.

VVD-er Charlie Aptroot riep de CDA-bewindsman naar de Kamer, na een televisieprogramma over dergelijke praktijken in Soest. Wijn vermoedt dat die zich in het hele land kunnen voordoen. Hij herinnerde eraan dat er in april vorig jaar in Den Haag met succes tegen is opgetreden.

Afpersing

Daar leidde een gezamenlijke actie van onder meer politie en FIOD-ECD tot 28 aanhoudingen en tot gevangenisstraffen. De aanklachten gingen over belastingfraude, afpersing en deelname aan een criminele organisatie.

Wijn wil ook de kartelwaakhond NMa bij dit spel betrekken, omdat de praktijken "evident in strijd zijn met de mededingingswet."