DE MEERN - De nieuwe milieuheffing op vliegtickets betekent in de praktijk dat vakantiegangers ongeveer 24 euro extra moeten betalen voor hun ticket. Die berekening heeft de ANVR dinsdag bekendgemaakt.

De belangenorganisatie van reisondernemingen is woedend over de maatregel, die is opgenomen in het conceptregeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie. Volgens de ANVR gaat het om een ordinaire belastingmaatregel, die niet leidt tot vermindering van uitstoot van broeikasgassen.

"Door ongericht alle tickets te belasten, waarmee het kabinet een opbrengst verwacht te genereren van circa 350 miljoen euro, worden vliegtuigmaatschappijen in zijn geheel niet gestimuleerd te investeren in zuiniger en schonere vliegtuigen", aldus de ANVR, die vreest voor de internationale concurrentiepositie van het toeristische bedrijfsleven.

Consumentenbond

De Consumentenbond is wel enthousiast over de milieumaatregelen van het kabinet. Die stimuleren volgens de belangenorganisatie van consumenten duurzame keuzes en sporen de industrie aan om te investeren in schonere producten en diensten. De Consumentenbond wijst erop dat er tot nog toe geen accijns en btw wordt geheven op vliegtickets.

Ton Berends, directeur van CheapTickets.nl, verwacht dat nog meer Nederlanders voor luchthavens in het buitenland kiezen zodra de milieuheffing is ingevoerd. "Die trend is nu al zichtbaar, maar zal nog heviger worden. De luchthaven van Brussel is straks per persoon meer dan 30 euro goedkoper dan Schiphol en die van Düsseldorf bijna 40 euro per persoon. En je kunt in Brussel en Düsseldorf ook nog goedkoper en beter parkeren."