BRUSSEL - De kosten van een telefoontje binnen de Europese Unie (EU) gaan deze zomer flink omlaag. Als de Europese Commissie haar zin krijgt, kost een mobiel gesprek vanaf dan niet meer dan 49 eurocent per minuut, exclusief belastingen. Dat heeft EU-commissaris Viviane Reding dinsdag gezegd, zo meldt Reuters.

Een mobiel gesprek van vier minuten van het ene naar het andere EU-land kost nu tussen de 4 en 6 euro, aldus de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. Dat bedrag moet flink omlaag.

Mediacommissaris Reding wil de roamingkosten beperken die telecomproviders elkaar opleggen, om zo de kosten voor consumenten te verlagen. Ze zegt dat het overleg met het Europees Parlement en de Europese Raad de goede kant op gaat. Volgende maand houdt de EU-commissaris een overleg met de Europese telecomministers in het Duitse Hannover. Deze zomer moet alles rond zijn, verwacht Reding.

De Europese telecomministers gaven in december al hun toestemming voor het plan om de kosten te verlagen, maar vinden het vastleggen van prijzen een laatste redmiddel. Telecombedrijven bekritiseerden het plan als onnodig omdat de providers zelf al de prijzen verlagen.