AMSTERDAM - Programmamaker Teun van de Keuken van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde mag claimen dat zijn chocoladereep, Tony's Chocolonely, wereldwijd de eerste gegarandeerd slaafvrije reep is. Dat heeft de rechter in Amsterdam dinsdag bepaald.

Chocoladefabrikant Bellissimo had Keuringsdienst van Waarde in een kort geding voor de rechter gedaagd, omdat volgens deze onderneming nooit gegarandeerd kan worden dat chocolade "slaafvrij" tot stand is gekomen. "Gegarandeerd slaafvrije chocolade bestaat niet", stelt Bellissimo. De rechter is het niet met die stelling eens.

Slavernij

Enkele jaren geleden kwam Teun van de Keuken op het spoor van de slavernij in de cacao-industrie. Cacao is de grondstof voor chocolade. Nadat hij hieraan enkele uitzendingen had gewijd, besloot Van de Keuken om een eigen "slaafvrije" chocoladereep op de markt te brengen.

Bellisimo ziet dit als valse concurrentie. Het bedrijf vindt dat andere chocolade, waaronder het eigen merk Swiss Noir, ten onrechte in een kwader daglicht zou worden gesteld dan de reep van Teun van de Keuken.

Erkenning

De programmamaker is zeer tevreden over de uitspraak. "De rechter heeft nu geconstateerd dat de chocoladeindustrie zich aan slavernij schuldig maakt. Ook geeft de rechter met deze uitspraak de erkenning dat het anders kan. Bellissimo valt nu in het eigen zwaard."